czwartek, 28 sierpnia 2014

Ciasto orzechowe

Składniki:
Ciasto:
  • 1/2 kg mąki 
  • 200g cukru
  • 200g margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki miodu 
  • 2 łyżeczki sody
Krem:
  • 0,5l mleka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 16g (1 paczka) cukru waniliowego 
  • 1 kostka masła
 Masa orzechowa:
  • 300g orzechów
  • 5 łyżeczek miodu
  • 200g masła
  • 200g cukru pudru

Sposób przyrządzania:
Ciasto:
Mąkę, sodę i margarynę posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, następnie każdą z części wyłożyć na blaszkę. Piec w temperaturze 180*C przez około 20-30 min.
Krem:
Mleko i cukier zagotować w 1/4 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i pszenną, następnie wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż do zagotowania.
Masę przestudzić, następnie zmiksować z masłem.
Masa orzechowa:
Masło rozpuścić z cukrem i miodem. Następnie dodać posiekane orzechy i zagotować.

Na upieczoną pierwszą część ciasta wyłożyć krem, a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzch wyłożyć gorącą masę orzechową.
Smacznego! ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz