1. Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1kg serka waniliowego (kremowego)
- 1l śmietany 30%
- 8 łyżeczek żelatyny + odrobinę wrzątku
- 2 czekolady deserowe
- 2 czekolady białej + 5 łyżek wody
Sposób przyrządzania:
1. Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier. Następnie do masy wlewamy żółtka, stale ubijając.
Wysiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 180*C przez około 35min.
2. Masa serowa:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami serek waniliowy, delikatnie mieszając. Masę dzielimy na 2 części.
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzoną (ale płynną) dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając.
Cztery łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Po ostudzeniu (ale płynną) wlewamy powoli do masy serowej, delikatniej mieszając łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Masę wylewamy na biszkopt, równomiernie rozprowadzamy i odstawiamy do lodówki.
Do pozostałej masy serowej dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę w 5 łyżkach wody, oraz rozpuszczone we wrzątku 4 łyżeczki żelatyny postępując tak samo jak w przypadku ciemnej masy. Wylewamy na zatężoną ciemną warstwę, równomiernie rozprowadzamy i odstawiamy do lodówki.
Ciasto można oprószyć kakao, albo startą gorzką czekoladą.
Gdy ciasto będzie narażone na wysokie temperatury można dodać więcej żelatyny i bardzo dobrze schłodzić w lodówce.
Mam nadzieję, że ciasto wam będzie smakować. Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz