Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 200g cukru
- 200g margaryny
- 2 jajka
- 3 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 0,5l mleka
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 16g (1 paczka) cukru waniliowego
- 1 kostka masła
- 300g orzechów
- 5 łyżeczek miodu
- 200g masła
- 200g cukru pudru
Sposób przyrządzania:
Ciasto:
Mąkę, sodę i margarynę posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, następnie każdą z części wyłożyć na blaszkę. Piec w temperaturze 180*C przez około 20-30 min.
Krem:
Mleko i cukier zagotować w 1/4 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i pszenną, następnie wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż do zagotowania.
Masę przestudzić, następnie zmiksować z masłem.
Masa orzechowa:
Masło rozpuścić z cukrem i miodem. Następnie dodać posiekane orzechy i zagotować.
Na upieczoną pierwszą część ciasta wyłożyć krem, a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzch wyłożyć gorącą masę orzechową.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz